Opskrifter
OLDEMOR LIS
LEVERPOSTEJ
500 g lever og spæk (6o% lever 40%spæk) hakkes
og blandes med:
2 spsk mel
2 dl mælk
1 æg
1 revet løg
1 tsk salt, kværnet peber, evt hvidløg, merian og muskatnød. Bages ved 175 grader i ca. l time evt. i vandbad.
FRIKADELLER
l kg hakket svine og kalvekød røres med
3 tsk salt, kværnet peber
4 spsk. hvedemel
2 æg,
4 dcl. mælk
3 spsk. revet løg.
Røres godt og grundigt evt i røremaskine.
Bliver bedst når det røres i hånden.
Steges i smør eller marg. måske olie?
SALTMANDLER
Saltmandler bruges som snacks i stedet for peanuts, chips etc. Kan også anvendes i salater eller som tilbehør til f.eks ost.
Der skal ca. bruges:
100 g. salt
4 dl vand
2-300 g mandler
Vand og salt bringes i kog og omrøres til saltet er opløst. Tag kasserollen af ilden. Det er vigtigt at vandet ikke koger, når mandlerne hældes i. Lad mandlerne stå og trække ca. 20 minutter, mens ovnen varmer op til 120-130 grader. Vandet sigtes fra mandlerne, som spredes på en plade evt, med bagepapir. Mandlerne skal ikke smuttes, da saltet mest sidder i skindet. Lad mandlerne bage i 30-35 min. Mandlerne er færdige, når de er kølet af.
ÆBLEKAGE
Æblerne skrælles og kernehuset fjernes. Skæres i mindre stykker og koges møre i lidt vand og lidt sukker og kommes i et ildfast fad.
Ovenpå lægges smuttede og hakkede mandler.
Ovenpå igen 100g mel+100gram sukker+100 g smør som hakkes fint med mel og sukker (smuldredejg)
Bages ved 200 grader ½-1 time efter portionens størrelse.
Spises (gerne lunken) med flødeskum til.
INGES LAGKAGE
4 æg, 150 g sukker (1 3/4 dl), 150 g hvedemel ( 2 1/2 dl), 1 tsk bagepulver.
Fyld og pynt:
Banan, kiwi, jordbær, evt blåbær og Marabou chokolade.
Ca. 1 dl. Appelsinjuice ½ l piskefløde
Bagetid 1/2 time v. 200 grader.
Tænd ovnen. Smør en springform (ca 24 cm i diameter) med smør. Pisk æg og sukker til let luftig æggesnaps. Sigt mel og bagepulver i dejen og vend den forsigtig rundt. Hæld straks dejen i formen, og bag den på bagerist nederst i ovnen. Del kagen i 3 dele, når den er kold. Dryp bundene med appelsinsaft eller appelsinlikør. Skær de pillede appelsiner i skiver eller mindre stykker og lad dem trække lidt med sukker. Pisk fløden stiv. Bland halvdelen af flødeskummet med halvdelen af appelsinerne. Læg fyldet mellem bundene og lad dem trække nogle timer. Pynt kagen med resten af flødeskummet og appelsinstykkerne. Den kan evt pyntes med skiver af vanillieis og jordbær
MAKRONKAGE
Ingredienser:
Dej:
250 gram Smør
250 gram Sukker
6 Æggeblomme
4 tsk. Mandelessens
350 gram Hvedemel
2.5 dl. Mælk
Glasur:
6 Æggehvide
500 gram Flormelis
15 Tvebakker
Opskrift:
Tænd ovnen på 200 grader C.
Rør margarine og sukker hvidt og rør æggeblommerne i et ad gangen. Tilsæt mandelessens og rør melet i skiftevis med mælk. Bred dejen ud i en bradepande med bagepapir 30x25 cm. og bag den på næstnederste rille i 25 minutter. Pisk æggehviderne stive. Vend flormelis og knuste tvebakker i. Bred massen ud på overfladen af den forbagte kage. Bag den i ovnen igen til makronmassen er gylden ca. 10 min.
Tips:
Bages den som muffins, skal de kun bage 20 min. og yderligere 10 min. med makronmassen på.
DUTTES HONNINGKAGER
Duttes julekager (fra gamle tider) Jørgens bedsteforældre
1 kg honning ( 8SO g = 2 bægre honnlng a 425 g fra Netto) gives et opkog cg tages af ilden.
deri røres 1kg melis (850 g melis hvis der er brugt 850g honning)
Mel sigtes i så det bliver en tyk masse, der kan tages ud på et bord, eller i en stor skål
Deri ætes yderligere mere mel (ialt bruges ca 1,5 kg mel)
5 hele æg (pisket sammen) - skal i gryden, massen må ikke være for varm
10-15 g stødt kanel
10-15 g stødte nelliker
5 g stødt kardemomme
reven skal af 1 citron
2 poser skåret pomeransskal fra Irma :-)
200 -500 g groft hakkede mandler (behøver ikke at være smuttede)
30 g potaske ( op Løst i lidt vand)
Det hele ætes til en dejg der kan rulles til pølser,.(Pas på ikke at komme for meget meI i) Dejgen må gerne være let fedtet, men ikke hænge i bordet. i;
Skæres ½ cm tykke skiver og lægges på plader med bagepapir og bages ved 170 gr i ca. 5 min.
Pas på de ikke får for rneget varme, det er lidt svært at se fordi dejgen er brun. Måske skal de have 7 eller 10 min. alt efter ovrnens beskaffenhed.
Når de. er kolde tagess de af bagepapiret'.(så hænger de ikke i)
Glasur: ca. 250 g flormelis + 2 æggehvider + citronsaft (skal være rwt tyk)
Når glasuren er tør (det tager en times tid) lægges de i en tæt kagedåse.
De er bedst næste daq, når de er blevet lidt bløde).
Efterskrift:
Denne opskrift er modificeret -. den gamle opskrift er med gamle mål osv. Jeg er efter mange års julebagning kommet frem til at disse bliver
aIletiders dejlige juIekager
Kærlig hilsen Lis
jesper@holmelund.dk
Halsagervej 25
9800 Hjørring
Denmark
+45 61 46 26 76
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes